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Time Off For Deputy District Attorneys Who Serve On-Call Law Enforcement 
Assistance 

OUESTION POSED 

You seek our legal opinion and advice as to whether in your capacity as District Attorney you 
have authority to continue providing the described time off as a quid pro quo for DDAs serving 
the important public safety duty to provide on-call assistance to law enforcement agencies 
(search wan'ant review, investigative assistance, etc.)? 

SHORT ANSWER 

You have the authority as a depal1ment head, pursuant to County Code § 2.44.110, to arrange 
individual employee's workdays or workweeks so as to provide for the proper function of your 
depaliment at such hours and times as may be deemed neceSSal·y. 

As the described on-call procedure, including the provision of offsetting time off, did not alter 
the fixed compensation of the concerned DDAs, it can fairly be seen as an adjustment or 
rearrangement of workdays and workweeks as set fOlih in § 2.44.110. 



FACTS 

We understand the relevant facts to be as follows. Please let us know inunediately if we have 
misstated or omitted any relevant fact as a change in the facts could alter the legal conclusion. 
For some 30+ years the Office of the District Attorney has followed a practice whereby tenured 
deputy district attorneys (DDA) have been assigned on a rotating basis to be on call to provide 
off hours assistance to local law enforcement, principally pertaining to urgent search or arrest 
warrants. 

DDAs are salaried employees and have no provision in their labor agreement for receipt of 
compensatory equivalent time off (CETO) for working extra hours. This is codified in Article 8, 
§8.1 of their Memorandum of Understanding (MOU) as follows: 

8.1. The parties acknowledge that Unit members are professional attorneys who, 
in the course of their duties, are not subject to defined working hours. It is 
expressly acknowledged that management may determine the days and hours 
during which Unit members shall be required to work and notwithstanding any 
other provisions of law, Unit members shall be deemed to work 40 hours per 
week, if certified by the District Attorney. As Fair Labor Standards Act (FLSA) 
Regulations state, the special public-sector rule based on 'principles of public 
accountability" involves the concept that 'the use of public funds should always be 
in the public, interest' and that 'public employees should not be paid for time they 
do not work', unless it is time otherwise guaranteed to unit members such as 
vacation, administrative, or personal leave. 

However, the long standing practice, codified in the Office handbook is as follows: 

COMPENSATORY TIME OFF 

Attorneys who have successfully completed probation shall be placed on the Search 
Warrant Duty list, a rotation consisting of a two (2) week period of24 hour on-call 
availability to law enforcement for legal advice. In exchange for participating on 
Search Warrant Duty, the attorney shall receive a compensatory day off every 6 weeks. 

It is our understanding that this accrued time must be used or lost; it is not subject to being 
cashed out or otherwise converted to compensation in the form of dollars paid. 

The County Auditor received an anonymous "Whistle Blower Hotline" report of this practice. 
By memorandum dated April 8, 2015, the Auditor issued a report t9 the County Administrative 
Officer (CAO), County Counsel, and the County Human Resources Director, concluding that as 
this practice was not part of any compensation scheme approved by the Board of Supervisors 
(Board), it was unauthorized and should cease. 
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ANALYSIS 

It is well settled that the Board of Supervisors ". . . shall provide for the number, 
compensation, tenure, appointment and conditions of employment of county employees."t It is, 
in all likelihood, this statute upon which the County Auditor relied for the conclusion expressed 
in the April 8, 2015 memorandum. 

Were a district attorney to have, for example, decided to provide, without approval of the board 
of supervisors, some bonus pay to certain DDAs over and above board provided compensation, 
this would be an ultra vires act on the part of this hypothetical district attorney. But this is not 
what is happening in San Luis Obispo County with tins actual District Attorney. 

What is OCCUlTing here is an adjustment of working days or working weeks to account for work 
performed at any another time. As such, this does not result in any extra pay for the concerned 
DDAs; their salaried compensation remains unchanged. Nor does it detract from the objective, 
as set forth in §8.1 of their MOU, that as public servants they work at least 40 hours a week. 
Instead, because they work off hours limiting their activities so as to be ready and fit to provide 
the described law enforcement assistance, their working hours are adjusted in an amount 
equivalent to one eight hour day for every six weeks. This is a ratio of one hour adjustment for 
every 5.25 hours of on-call service. 

As a consequence of providing this public service, the compensation of the concerned DDAs, as 
provided by the Board, does not change. 

DA's Action Authorized by County Code 

After reviewing the MOUs and other correspondence, as well as conducting our own legal 
research, we noted the provisions of County Code § 2.44.110. This section reads as follows: 

(a) Eight hours shall constitute a workday for all full-time employees. 

(b) Forty hours shall constitute a workweek for all full-time employees. 

(c) Nothing contained in this chapter shall be construed to prevent the board 
of supervisors or department heads from so arranging individual employee's 
workdays or workweeks so as to provide for the proper function of departments at 
such hours and times as may be deemed necessary; provided, that the provisions 
of subsections (a) and (b) of this section and Sections 2.44.030 and 2.48.050 are 
fully complied with, except as provided in subsections (d), (e), and (f) below. 
(Emphasis added.) 

(d) Subsections (a) and (b) of this section shall not apply to employees who 
have been designated as salary basis employees within the meaning of the Fair 
Labor Standards Act to the extent that such employees are not subject to defined 
working hours. 

'Govt. Code §25300 

3 



(e) Subsections (a) and (b) of this section shall not apply to employees who are fire 
personnel or to employees on approved flexible workweeks. 
(t) Those county employees in employee organizations with executed MOU's 
authorizing flexible workweeks, may request their department head to schedule them to 
work a flexible workweek. Such a request, and any department head approval, shall be 
made on such forms as may be provided by the county; and if approved, shall be 
forwarded to the personnel department and auditor's office. A flexible workweek shall be 
defined as any workweek other than as provided in subsections (a) and (b) of this section. 

Nothing contained in this section shall be construed as granting a right to a 
flexible workweek. Department heads shall retain the discretionary authority to arrange 
an individual employee's workday and workweek, as authorized by this code, and to 
approve requests for flexible workweeks, as well as to terminate a flexible workweek 
schedule. Department heads shall also have the authority to schedule an employee to 
work a flexible workweek; provided, that any advance notice required by an MOU is first 
given. 

We note in particular subdivision (c), which authorizes a department head, here the District 
Attorney, to adjust working days and working weeks as operationally necessary, provided that 
oveliime procedures (§2.44.030) and payroll periods (§2.44.050) are respected. We further note 
that the requirement of subdivision (a) of §2.44.1l0 that a work day comprise eight hours of 
service if offset by the reference with subdivision (c) to the exclusion of salaried employees 
found in subdivision (t). And, we note the provisions of subdivision (b) that a work week is 
comprised of 40 hours worked, but find this also offset by the reference to subdivision (t). 

Thus, §2.44.11 O( c) provides the authority for a depmiment head such as the District Attorney to 
' ... so [arrange] individual employee's workdays or workweeks so as to provide for the proper 
function of depmiments at such hours and times as may be deemed necessary." That is precisely 
what the current District Attorney mId his predecessors over the past three decades have been 
doing. 

Past Practice 

There is also a legitimate question of the existence here of a past practice as that term is used in 
labor relations. "To be binding a past practice ... must be (1) unequivocal; (2) clearly 
enunciated and acted upon; and (3) readily asceliainable over a reasonable period of time as a 
fixed and established practice accepted by both parties. The California Public Employment 
Relations Board has ... described a valid past practice as one that is 'regulm· and consistent' or 
'historic and accepted.' . . ... 2 And, a change in the status quo through a departure from 
established past practice triggers the duty to first meet and confer in good faith with the 
concerning employee organization.3 

Here, we are given to understand that the procedure has been in place for over thirty years, and 
that it has even been codified in a Department or Office handbook. It thus is "readily 

2 (California State Employees Association. SEIU Local 1000. (2002) PERB Dec. No. SA-CO-237-S). 
3 Riverside Sheriffs Assn. v. County of Riverside, (2003) 106 Cal.App.4th 1285, 1290. 
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ascertainable over a reasonable period of time" and is "regular and consistent' or 'historic and 
accepted. ,,4 

Of course, one might argue that the "parties" to such a past practice must be officials or entities 
with the authority to implement the practice in question and since compensation is a Board 
prerogative and the Board does not appear to have been party to the instant past practice, it 
cannot be bound to this practice. However, while the Board may not have been aware of this 
practice until lately informed of it, the Board had exercised its authority by delegating to 
department heads the authority under County Code §2.44.110 to engage in the now challenged 
practice of " . .. so arranging individual employee's workdays or workweeks so as to provide 
for the proper function of departments at such hours and times as may be deemed necessary." 

Thus, a department head, here the District Attorney, would have been a party with the authority 
to establish this past practice. 

CONCLUSION 

We find that the described practice was within the authority of this District Attorney and his 
predecessors over the past three decades. Still, that the practice is authorized by the Connty 
Code does not necessarily mean that there might not now be an opportunity to clarify the 
authority of a Department Head to take such action when circumstances, such as those with 
DDA's on call, exist. 

Therefore, although it is not necessary, it would not be inappropriate for the Board, the District 
Attorney, and the San Luis Obispo County Government Attorney's Union to work together to 
ratify this process by side letter or as an element of the MOU. In that way, going forward for all 
concerned will be fully informed as to this very sensible operational procedure. 

4 California State Employees Association, supra. 
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